Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: AMD vyměňuje vadné Opterony
29.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Společnost AMD stahuje asi 3000 procesorů AMD Opteron x52 a 54 (tedy modely 152, 154, 252, 254, 852 a 854), které byly vyrobeny v roce 2005 a začátkem roku 2006. U těchto procesorů se za určitých podmínek mohou objevit špatné výsledky výpočtů....
Yeah Yeah Yeah (80) | 1.5.200615:48
Tak nějak jsem to myslel. Jen čistá informace o tom co se stalo a jak to hodlají řešit.

Ale to by pak bylo asi na jeden řádek :­-)
Odpovědět0  0
Yeah Yeah Yeah (80) | 30.4.200618:30
Ale zdá se to jen mně nebo i jiným ­(?­), že autor informoval o chybě v Opteronech, pak všechny majitele amd ujistil, že je to vlastně závada, která postihne jen systémy s 1024+ CPU a nakonec ještě poukáže na tisíc let staré Pentia kde vlastně chyba měla dalokosáhlejší následky :­)

Fakt jsem už asi out..nechce někdo najít pobné news, ale od Intel fan?

BTW
>(zatím se jej povedlo zpozorovat jen v syntetickém testu­) při vysokých teplotách CPU i okolí

Takže ty velké firmy co nakoupily tisíce Opteronů pro svoje obří počítače které počítají následky globálního oteplení budou muset ve výsledcích vypočtů, že se mohou lišit +­/­- 100 let? ;­-­)

Vlastně tyto sestavy mají vlastní air condition yea!
Odpovědět0  0
john.don | 1.5.20060:35
Hele asi takhle: Intel chybu Pentia 66 nepřiznával a možná udělal dobře. Intel tenkrát ty vadné CPU ani nechtěl vracet. O výsledku té chyby jsi se mohl přesvědčit i na kalkulačce. Prostě to byla dost velká díra.

AMD u oproti tomu zjistili, že kdy cpu zahřeješ na nějakých 90 stupnů tak za určitých okolností může dojít k chybě nějakého matematického výpočtu a vícemnéně preventivně přijmají tyto procesory zpět.

Bohužel by se jim možná vyplatilo zatloukat, takhle z dobrýho procíku udělají kdo ví co :(
Odpovědět0  0
xzombie | 1.5.200610:11
No mozna je pravda, ze tento problem neni tak zavazny, jako ten u intelu, ALE prijde mi opravdu naprosto nevhodny ve zprave o nejaky chybe opteronu poukazovat na problem uplne jiny, s timto problemem naprosto nesouvisejici. Zprava by mela byt nezaujata, cili bez vynaseni soudu a zaroven bez nejakych obhajob... proste informace o tom, ze to tak je ­- nic vic, nic min. Ja jsem zatim spise priznivcem AMD, ale zpravy typu ­"AMD je supr, Intel stoji za ho*no­" me ­(a kazdemu dospelemu nezaujatemu ctenari­) prijdou dost trapne, a navic maji presne opacny ucinek.
Odpovědět0  0
xzombie | 1.5.200610:45
Nicmene ted jsem cetl PCT a tento clanek je tedy stale o tridu vyse :­-­). Diky konkurenci pana Mitregy asi muze clovek na ceskych webech vyblit skoro cokoliv ­(tim nechci rict, ze se to stalo v tomto pripade­). Stale mi sice v teto zprave prebyva ta cast obhajujici AMD, ale aspon podava strucne jasne informace. No taky me napadlo, ze se vam zdala zpravicka prilis kratka, tak jste pridal jeste tu druhou cast :­-­)
Ale zaverem Vam chci poprat, aby jste psal i nadal alespon timto zpusobem a nedopadl jako pan Mitrega :­-­)­)­) ­- to bych nepral nikomu
Odpovědět0  0
starmen (438) | 1.5.200615:50
Osobne nevim proc by autor nemohl zminit problemy z minulosti. Alespon to poukaze na to, ze nikdo neni bez chyby a alespon tim trosku zabrani hlaskam, ze je neco smejd kdyz se v tom objevi chyba. Kazdy kdo to ma alespon trosku v hlave v poradku si to snad dokaze prebrat ;­-­).
Autor poukazal na to, ze se v procesoru AMD nasla chyba a ze drive byla nalezena napr. chyba i v pentiu. Co je na tom zaujateho nebo zavadejiciho nechapu...

P.S. chyba v pentiu byla zpusobena chybou v tusim ze 4rech mistech tabulky pro deleni tusim ze s restauraci s radixem 4 . V techto 4rech mistech tabulky bylo misto hodnoty ­"2­" hodnota ­"0­" tzn. kdyz se zrovna potrebovala hodnota z daneho mista tabulky na restauraci vysledku, tak se to trosku posunulo :­-­). Tato tabulka ma vsak tusim ze neco pres 1000 polozek tudiz pravdepobnost, ze se zrovna potrebovala vadna mista byla celkem mala :­-­).
Odpovědět0  0
xzombie | 1.5.200616:37
No tak me prijde proste zavadejici ve zprave AMD vymenuje spatne Opterony do toho plest nejaky problemy s pentiem... tady je dulezite ze se nasly vadny opterony a ze je vymenuji za nove... to znamena vsechno je v poradku.
Kdo to ma v hlave v poradku pochopi, ze se nic nedeje ­(nebo spis, ze je firma solidni, kdyz je vymenuje­), kdo to nema v hlave v poradku, tak stejne bude psat bludy o tom, ze je to smejd, nebo neco podobnyho jako Mitrega :­-­) ­- ho nenecham v klidu
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 2.5.200610:00
Ale proč?
Uvedom si, že tenhle článek je také psán pro různé ­"příležitostné nadšence­", kteří možná někdy slyšeli něco o precesorech, které dávají ­"špatné výsledky­". No a autor chtěl pouze připomenout ten nejznámější případ z minulosti ­- pro širší rozhled ­- no zárověň cítil povinnost uvést to na pravou míru s tím, že zde se jedná o kvalitativně jinou vadu. Prostě to pouze porovnal, aby i méně znalí čtenáři mohli být v obrazu.
Co je na tom špatného?
To já se zase domnívám, že autor udělal dobře ­- má tím blíže k žurnalistovi, nežli k opisovači titulků.
Odpovědět0  0
xzombie | 2.5.200612:07
1­) Je to asi věc názoru ­- dle mého do aktualit patří právě pouhá informace co se děje teď ­(tzn. přišlo se na chybu a ta je napravována­)
2­) Rozhodně si ale nemyslím, že by diskutovaná aktualita byla nějak špatná. Pouze mě připadalo po přečtení prvního přízpěvku do diskuze, že na tom něco je, co ten člověk napsal, tak jsem mu dal částečně za pravdu. Možná to bylo zbytečné, jelikož ta aktualita, není zas tak špatná, abychom tu o ní museli tak dlouho diskutovat :­-­)
3­) Já patřím mezi ty neznalé, co se týče tohoto problému ­(tzn. žádné podrobnosti o chybách procesorů neznám­), přesto však mě ty informace připadaly navíc.
4­) Z aktuality jsem vycítil obhajobu Opteronů a asi nejsem sám. Poslední odstavec mi připadá trošku zabarvený, NICMÉNĚ to není tak hrozné, abychom o tomto dále diskutovali.

Závěrem, bych tedy řekl ­(napsal­), není to tak hrozné, ale není to ani dokonalé.
Odpovědět0  0
Hon_za | 30.4.200610:10
diky za smysluplnou zpravu ­- na vedlejsim serveru z toho udelal autor zkomoleninu.
Odpovědět0  0
tgfh (69) | 30.4.200612:45
Mas pravdu, taky jsem to tam cetl.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.